Frågor vid köp av en luftvärmepump

Klicka på den frågan du vill veta mer om. Vi har sammanställt viktig information om alla värmepumpar

Vad är en luft-luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump är en maskin som utvinner energi ur luften och omvandlar till värme eller kyla som vi kan använda inomhus. Utedelen och innedelen sitter ihop med koppar-rör som transporterar det köldmedium som är nyckeln till energiutvinningen. Innedelen sprider värmen eller kylan via luften genom sin fläkt som har flera hastigheter.

Ingår installation?

Då vi på Svenska Värmepumpar AB erbjuder installation i nästan hela landet.
Vi erbjuder även el dragning så att du som kund ska kunna få en helhetslösning med allt från en och samma trygga leverantör.

Ingår nedmontering i installationen?

När du köper en installation av oss (för luft-luft) bjuder vi på nedmontering av din gamla pump förutsatt att den nya pumpen ska sitta på samma ställe som den gamla. I annat fall kostar nedmontering 1500 kr efter ROT.

Ingår bortforsling i installationen?

Bortforsling av din gamla värmepump ingår ej i priset då det tillkommer ganska stora kostnader för oss som företag att slänga pumparna. I de flesta kommuner är det kostnadsfritt för privatpersoner att lämna in sin värmepump på återvinningsstationen. För en bortforsling tar montören 2000 kr inkl. moms.

Vilka fördelar finns det med en luftvärmepump?

1. Mycket stora besparingsmöjligheter
2. Mycket låg investeringskostnad
3. Enkel att underhålla och använda
4. Renare inomhusluft
5. Mycket låg miljöpåverkan
6. Snabb installation

Vad är COP och SCOP?

COP är det värde som mäter hur effektiv en värmepump är. Det visar hur mycket värme som utvinns per förbrukad enhet el. Exempel: Om en värmepump har ett COP på 4 så ger den 4 gånger mer än vad den förbrukar. COP mäts vid +7 grader utomhus och +20 grader inomhus. Ju kallare det blir desto mer energi krävs för att utvinna den värme som behövs. SCOP är en sammanställning av olika COP-värden vid olika temperaturer. SCOP har tagits fram för att ge en mer korrekt bild av hur värmepumpen presterar vid olika temperaturer.

Vilken värmepump är bäst för mig?

Det finns många bra värmepumpar att välja bland och det är inte alltid så lätt att hitta den som passar bäst till era förutsättningar. Titta gärna både på COP/SCOP och värmeeffekt för att hitta den mest effektiva pumpen. Väljer ni en för liten pump som får arbeta hårt blir inte besparingen så stor trots ett högt COP/SCOP-värde. Det är ofta bra att överdimensionera sin värmepump något så att den kan arbeta lugnt, tyst och effektivt. Har ni en yta på 100 m2 kan det vara bra att titta på en värmepump som värmer upp till 150/160 m2. Ljudnivå och smarta funktioner kan också vara en avgörande faktor för många. Ska pumpen sitta i ett fritidshus kan ju fjärrstyrning vara en prioriterad funktion. Har ni tänkt er någon speciell placering som innebär begränsad plats för innedelen så kan det vara bra att kolla hur stor innedelen är innan ni bestämmer er.
Vi hjälper er självklart med att hitta den bästa pumpen baserat på era förutsättningar och önskemål, ring oss på 010-33 00 164 eller maila oss på info@svenskavarmepumpar.se.

Varför bör jag överdimensionera min värmepump?

En av dom viktigaste sakerna när man väljer luft luft värmepump är att överdimensionera den.
Fördelarna med detta är att man bland annat ökar besparingen då pumpen kan arbeta lugnare och på lägre varvtal.

Fördelar med en överdimensionerad värmepump:
- Större besparing
- Lägre ljudnivå
- Mindre slitage
- Ökad livslängd
- Mer miljövänligt
- Jämnare inomhustemperatur.

Svar på frågan.

Garanti och reklamationsrätt

Svenska Värmepumpar AB säljer enligt sina garantivillkor alla produkter med 1 årsmaterialgaranti om inte annat anges. För kunder i Sverige gäller 3 års reklamationsrätt enligt Konsumentköplagen. Garantitiden gäller från den dagen Svenska Värmepumpar AB levererade Produkten.
Vid köp av värmepump med installation gäller följande garanti.
*Många leverantörer skickar inte längre ut ett fysiskt garantipapper pga. miljöpåverkan. Det är istället din faktura som gäller som garantibevis.

  • Panasonic fullgaranti 5 år
  • Mitsubishi fullgaranti 5 år
  • Fujitsu fullgaranti 5 år
  • Bosch fullgaranti 5 år
  • Toshiba fullgaranti 5 år

Vad menas med en ”Norden-anpassad” och ”Norden-tillverkad” värmepump?

De flesta värmepumpar i världen är från början tillverkade och används som AC i varmare länder. En sådan maskin fungerar inte så bra eller inte alls när det är kallt och är därför inget vi vill ha att göra med här i Norden. En norden-anpassad eller norden-tillverkad värmepump är en maskin som från fabrik är anpassad för att fungera även när det är kallt ute. Det kan vara speciella komponenter såväl som korrekta avfrostningscykler som gör att pumpen går att använda som värmepump i norden. Vi på Svenska Värmepumpar AB säljer endast norden-anpassade och norden-tillverkade värmepumpar!

Vad är underhållsvärme och när används det?

På de vanligaste värmepumparna kan ni ställa in önskad temperatur på ca. 16-30 grader inomhus. Men med underhållsvärme-funktion kan värmepumpen hålla mellan 5-13 grader (beroende på modell).
Detta kan vara användbart i sommarstugor eller garage om man endast önskar hålla frostfritt eller nöjer sig med en lägre temperatur.

Hur hög besparing kan jag göra med en luft-luftvärmepump?

Det är många saker som spelar roll när det kommer till besparingen och varje fall är unikt. Det sägs generellt att man kan spara upp till 50% av sin uppvärmningskostnad med en luftvärmepump.
Då allt från elpriser, isolering, energivärde, klimat, nuvarande uppvärmning och mycket mer spelar roll kan besparingen bli både större och mindre beroende på omständigheterna.

Vad innebär ROT-avdrag och hur fungerar det?

ROT-avdrag är ett typ av bidrag man kan få från Skatteverket för olika tjänster i hemmet som t.ex. installation av värmepump.
Själva ansökan görs av företaget som utför tjänsten, samt betalas ut direkt till företaget. Kunden betalar därför ett redan reducerat belopp på fakturan.
ROT-avdrag görs på 30% av arbetskostnaden och kan användas av dig som är obegränsat skatteskyldig och skriven i Sverige, på en fastighet som är äldre än 5 år med förutsättning att personen i fråga inte har gjort avdrag på mer än 50 000 kr under samma kalenderår.
Du måste både äga fastigheten och vara den som betalar för att få ROT-avdrag.

Hur fungerar min luftvärmepump?

I värmepumpen finns ett flytande köldmedium, oftast R410A eller R32, med ett lågt tryck. När mediet kommer till kompressorn i utomhusdelen ökar denna trycket och därmed temperaturen på köldmediet som förångas och leds in till inomhusdelen. I inomhusdelen kondenserar köldmediet och släpper ifrån sig värme som sprids ut i huset med hjälp av en fläkt. Från inomhusdelen leds köldmediet ut igen där det kan hämta ny energi och hättas upp igen i kompressorn. På detta sättet transporterar värmepumpen energi mellan inne och ute.

Kan min värmepump kyla på sommaren?

Ja, alla värmepumpar som säljs av Svenska Värmepumpar AB kan användas som AC på våren och sommaren.

Fungerar min värmepump när det är minusgrader?

Ja, alla värmepumpar som vi säljer här på www.svenskavarmepumpar.se är så kallat ”norden-anpassade”. Detta innebär att de kan ge värme även vid låga temperaturer. Lägsta utomhustemperatur kan variera mellan -20 till -35 grader beroende på vilken modell och tillverkare. Tänk på att ju lägre utomhustemperatur det är desto mindre energi finns det för pumpen att utvinna. Därför är det viktigt att man har en primär värmekälla som kan stötta värmepumpen när temperaturen blir för låg.

Hur mycket kan jag spara med en luftvärmepump?

Hur stor besparing man kan göra beror på väldigt många saker, bl.a. hur stort huset är, hur mycket energi som krävs för att huset ska hålla värmen, hur varmt/kallt det är, vilken typ av uppvärmning man har idag och vilken värmepump man väljer. Om man väljer en väl överdimensionerad värmepump och använder den rätt så kan man spara upp till 65% av sin uppvärmningskostnad.

Hur mycket kommer min värmepump att låta?

Ljudnivån på utomhusdelen varierar beroende på hur hårt den behöver arbeta. Normalt ligger en utomhusdel på ca. 46 dB (A). Inomhusdelen har flera steg på sin fläkthastighet och ju högre hastighet desto mer låter den. Normalt ligger inomhusdelen på mellan 17-40 dB (A). Om utomhusdelen sitter på väggen kan det ibland komma lite vibrationer som fortplantar sig och skapar ljud inomhus. Detta går att lösa genom att montera utomhusdelen på ett markstativ eller sätta större fjäderdämpare på väggstativet.

Renar min värmepump inomhusluften?

Alla värmepumpar som säljs på www.svenskavarmepumpar.se har filter som tar upp damm och andra större partiklar. Vissa modeller har dessutom extra reningsprocesser som tar hand om bakterier, lukter, allergener och andra små partiklar.